Хотел Цуцова къща - Калофер снимкам лятна градина
Хотел Цуцова къща - Калофер снимка къща
Хотел Цуцова къща - Калофер снимка стая
Хотел Цуцова къща - Калофер снимка двойна стая

Изхранване:
ОВ

Хотел Цуцова къща

ЦУЦОВАТА КЪЩА, Калофер, България
GPS координати:
42.6103 / 24.9763

ВИЖ НА КАРТАТА

Намира се само на 17 км от Карлово, на 56 км от Пловдив, на 222 км от Бургас, на 300 км от Варна и на 164 км от столицата София.

ЕДИН НИСТИНСКИ МУЗЕЙ В СЪРЦЕТО НА БАЛКАНА
Не са много вече старите къщи в Карлово, а пък тази, останали още от турско, се броят на пръстите на едната ръка. Не, не става дума за музей, а за истински дом, където зиме комините пушат, лете стопаните присядат заедно с децата си под лозниците, а в зимника “отлежава” , оная прочута калоферска ракия, собствено производство, която е оставила нетленни спомени у не един драг гостенин. Къщата предлага хранене на своите гости на принципа “Полупансион” и “Пълен пансион”, а при желание, тези които искат да се изявят като кулинари, са камината и барбекюто и старовремската пещ, в която се побират не само гювеч или кокошка, но и цяло агне.

Къщата е строена малко преди Освобождението (1878г). Горяла е, когато турците са опожарили града, но темелът който е поставен остава, за да я съживи отново. Къщата е обявена за паметник на културата (в брой 98 на Държавен вестник от 1964г.) Тя е една от малкото, съхранили възрожденския дух на града.
Комплексът разполага с 25 места, разпределени в 11стаи,три от тях с възможност да се използват като тройни!Всяка стая е оборудвана със самостоятелен санитарен възел,wi fi интернет и т.н. Зиданите печки, долапите, дървените тавани, миндерите, железните кревати ще ви потопят в една различна атмосфера - атмосфера с усещане за дом.Всяка стая е оборудвана с телевизор и кабелна телевизия,а две от тях могат да се ползват и като тройни.

Градът е важен пункт на много маршрути на Националния парк “Централен Балкан” – към хижа Рай, връх Ботев, водоскока Райското пръскало, както и към резервата “Джендема” и още много маршрути. На разположение на туристите са високопланински водачи с професионална екипировка. Поречието на река Тунджа и Бяла река предоставят чудесни възможности за пикници през почивните дни. Калофер е известен не само с чудната си природа, но и с красивите си църкви и манастири. В ранни зори се чува мелодията на Църковни камбани. Малка уличка ще Ви отведе до Девическия манастир, наследник на 4 метоха, където получава килийна просвета първата българска учителка Анастасия Димитрова. Мъжкия манастир функционира от 1640 г., а женският от 1700 г. Днес и двата манастира, въпреки многобройните си опожарения, са отворени за посетители. Сред други задължителни за разглеждане местни забележителности са родната къща-музей на Христо Ботев и музея на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България. Негов основател е бащата на Христо Ботев – даскал Ботю Петков. В Калофер, добре запазени през годините, типичните български занаяти и традиции. Посещаването на ателиета за плетене на прочулата се зад граница калоферска дантела и тъкане на традиционните селски черги и китеници са част от атракциите в района. Изработка на сувенири, медни атрибути, бурета и каци за вино, красиво гравирани ножове, както и типични български гозби на домакините ще оставят незабравими спомени за този край. Пребиваването Ви по време на Коледа и Нова година, на Богоявление и Заговезни с традиционните кукерски представления както и на Велик ден, 2 юни – денят на Ботев и много други ще Ви потопят в различни характерни празнувания на града. Повечето местни жители, както и домакините от “Цуцовата къща” се занимават с отглеждането на маслодайната роза, прославила България с производството на световно известното розово масло. В началото на месец юни, на туристите се предлага участие в розобер, както и разходка в розоварна, дегустация на розово сладко, сироп и даже ракия от рози. Тази традиция се е превърнала във вълнуващо преживяване, което се помни дълго от всеки посетил Калофер. Всеки намира един непознат и различен свят!

Актуални цени за Хотел Цуцова къща

Коментари и оценка за
Хотел Цуцова къща, Калофер

Всички отзиви и мнения са предоставени от наши клиенти след престоя им в хотела!

Teidora

Къщата е хубава, стаите са удобни. Но собствениците са ужас само ходеха по нас да ни правят забележки за щяло и не щяло. Празничното ни прасе беше пуло сурово. От обилна закуската последния ден беше силно ограничена. Определено няма да повторим да отидем там.

СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ ЗА ПОЧИВКА В КАЛОФЕР

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В КАЛОФЕР

КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

ПРАЗНИЦИ И СЪБИТИЯ

РЕЛИГИЯ И ИЗКУСТВО


ЗАПИШИ СЕ
ЗА НАШИТЕ ТАЙНИ ОФЕРТИ С ОТСТЪПКИ ДО
Вижте сега

70 %

Share This